Weetjes en Recepten Wildseizoen

Opening Wildseizoen

Het wildseizoen voor wilde eenden begint in Nederland op 15 augustus en er is afschot op reegeiten mogelijk vanaf 1 januari. Reebokken mogen pas vanaf 15 mei worden geschoten. Hierdoor is er nagenoeg het hele jaar door vers wild verkrijgbaar, alleen niet alle wildsoorten op hetzelfde moment. Er is dus geen duidelijk wildseizoen aan te wijzen.

Traditioneel wordt de periode vanaf 15 oktober tot 31 december wel het “wildseizoen” genoemd, om die reden dat in deze periode de jacht op de meeste bejaagbare Nederlandse wildsoorten is toegestaan.

Welke AGF is er in het wildseizoen?

Groenten

Akkerpaddenstoel, Akurataki, Beukenzwam (Shimeji), Bundelzwam (Nameko), Cantharel, Chinese Shiitake, Eekhoorntjesbrood, Eikhaas (Maitake), Fluweel Pootje (Enoki), Gele Oesterzwam, Golden Enoki, Grijze Cantharel, Hoorn des overvloeds/Trompette de la mort, Judasoor, Kastanje Champignon, Koningsoesterzwam (Eryngii), Oesterzwam, Paarse Ridderzwam (Pied Bleu), Populier Leemhoed (Pioppino), Portabella, Pruikzwam (Pom Pom Blanc), Roze Oesterzwam, Schapevoetje of Gele Stekelzwam, Shii-Take, Truffel, Trechtercantharel, Witte Beukenzwam, Witte Champignon

Fruit

Appel, banaan, bleekselderij, bloemkool, bosui, broccoli, courgette, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, limoen, mandarijn, paksoi, handpeer, stoofpeer, postelein, radijs, rammenas, rettich, rucola, sinaasappel, spinazie, spitskool, veldsla, venkelknol, winterpostelein, bospeen, breekpeen, zoete aardappel, ananas, aubergine, avocado, cherrytomaat, cherrytrostomaat, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kropsla, mango, meloen, miniromatomaat, paprika, passievrucht, radicchio, romatomaat, ronde tomaat, snijboon, sperzieboon, trostomaat, tuinboon, vleestomaat

Wilt u meer informatie over wild lezen? Kijk op wildinformatie.nl

Wij kopen onze producten speciaal voor het wildseizoen ook op Rungis.

Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk onze Rungis Rapportage:

Weetjes en Recepten

 • Soms wordt er niet vermeld of het wild gefokt of in de vrije natuur opgegroeid is, over welk stuk van het dier het gaat, of het uit de vriezer komt of niet en wanneer het geslacht werd.
 • Het wild dat verkocht wordt in slagerijen en restaurants voorafgaand gekeurd moet worden. Enkel kleine hoeveelheden wild die de jager rechtstreeks aan de consument levert, ontsnappen aan die verplichting. Op eigen risico, dus… Restauranthouders en slagers moeten daarentegen een beroep doen op een erkende inrichting of zelf een keuring laten uitvoeren op het wild dat ze rechtstreeks van een jager kopen. Iedereen heeft dan ook het recht om daar een bewijs van te vragen voor hij het koopt.
 • Hecht niet te veel belang aan bepaalde benamingen. Onder het mom dat het vlees van jonge en wijfjesdieren malser is, vindt u in de winkel bijvoorbeeld gemakkelijker hinde dan hert, vaker everjong dan everzwijn, veelal jonge patrijs in plaats van volwassen enz. In werkelijkheid gaat het echter toch vaak om vlees van oudere dieren!
 • Zorg er tot slot voor dat rauw wild in de koelkast of bij de bereiding nooit in contact komt met andere eetwaren.
 • Niet al het geschoten wild komt uit Nederland, of beter gezegd, bijna geen wild. Zo rond de 90 procent van het geconsumeerde wild is geïmporteerd.
 • Heeft u wild gekocht en wilt u het zelf bereiden: Gebruik zo weinig mogelijk marinade en gebruik neutrale smaken voor de marinade.
 • Braad het vlees op de botten want de botten staan veel smaak af. De smaak van het wild was overigens in de vroegere perioden veel sterker omdat het een tijd werd weggehangen. De sterke smaak werd daarna weer gecamoufleerd met marinades (en die moet u dus zo weinig mogelijk gebruiken).
 • Misschien niet direct voor u handig om te weten maar wild moet minimaal vijf dagen in de huid rijpen bij een temperatuur van rond de zes graden.
 • Het venijn zit hem in de goede wijn. Volgens de experts is een fazant goed te combineren met een Chardonnay en een wild konijn met een Pinot Gris.
 • Er is een mogelijkheid dat u een kogeltje in uw stukje wild tegenkomt. Dat was vroeger lood maar nu is dat vaker van staal. Staal is makkelijker te ontdekken want staal dringt niet zo ver het wild binnen. Maar het kan nog steeds voorkomen dat u een kogeltje tussen uw tanden heeft. Bennie Wolters ziet overigens ook een voordeel:  ”Je weet in ieder geval zeker dat het ‘vrij’ wild is”.
 • Het wildseizoen is vandaag begonnen maar de dieren die nu geschoten mogen worden staan vandaag nog niet op het verse menu. Het duurt een tijdje voordat het wild echt te bestellen valt.
 • De start van het wildseizoen geldt voor een aantal dieren. Maar veel dieren mogen al een tijd geschoten worden. Daarnaast is 15 oktober de symbolische start van het wildseizoen.
 • Vrij wild is echt beter dan wild dat gekweekt is. Dit komt door de diversiteit die het wild te eten krijgt. Een leek zal het verschil misschien niet proeven maar als je het naast elkaar ligt zou de smaak van het vrije wild sterker moeten smaken.
 • Nederland is het land waar het meeste wild wordt gegeten en vooral de Achterhoek heeft naam gekregen als een gebied waar goed wild te eten valt. Veel van het vrije wild komt echter wel uit Polen en Duitsland.