Regio Brabant – Vergeten groeten en kleurrijke experimenten

‘’De groenten vind ik soms rauw het lekkerst om te eten’’. Zo stelt teler Tjeerd Peeters. Tjeerd is een unieke teler in Nederland daar hij zich onderscheid met zijn ‘niet allerdaagse’ producten. Een jaar of 10 geleden koos Tjeerd een ander pad dan de reguliere teler. Maak kennis met Tjeerd en ‘zijn’ vergeten groeten en kleurrijke experimenten.

Vergeten groeten en kleurrijke experimenten van Tjeerd Peeters

Tussen de megakassen in glastuingebied Siberië in Maasbree ligt de authentieke melkveehouderij van de familie Peeters. Op  de boerderij van zijn ouders, maar ook in de megakassen groeide zoon Tjeerd op. Na zijn studie aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch wilde hij graag voor zichzelf iets beginnen. ‘’Als jonge ondernemer iets opzetten in de tuinbouw is bijna onmogelijk. Het is lastig op te boksen tegen grote bedrijven en ik hou niet zo van de grootschaligheid. Een keuze voor een ander type teelt was dan ook snel gemaakt’’.

Tjeerd wil anders zijn dan anderen en koos ervoor zich te richten op onbekende gewassen. Alleen de prachtige bedrijfsnaam Hortus Vyvere spreekt al boekdelen. Hij koos voor enkele gewassen en begon te experimenteren. Geen makkelijk avontuur, dat door Tjeerd zelf gekenmerkt wordt door vallen en opstaan. ‘’Je moet op zoek naar nieuwe producten, deze op de juiste manier telen en afwachten hoe lekker ze zijn. Als ik ze zelf niet lekker vind, dan verkoop ik ze niet. Al lust ik gelukkig wel bijna alles’’. Ondertussen heeft hij een geweldig assortiment samengesteld. Je komt bij Tjeerd groenten tegen als flower sprouts, cavollo nero, ragged jack, blauwe suikermaïs en nog vele andere soorten.

Veel groenten hebben andere kleuren dan bekende groene  kleur. ‘’Mensen eten te eenzijdig in kleur, daarnaast is de smaak vaker hetzelfde. Ik houd van andere kleuren, met net iets andere smaken, en tevens gezonder’’. Tjeerd gelooft in gezond en gevarieerd eten.  De rode spruiten zijn bijvoorbeeld een van zijn favorieten, net iets zoeter dan de normale spruit en boordevol vitaminen.

Wie denkt dat Tjeerd mega winsten draait heeft het mis. ‘’Het is zeker niet gemakkelijk om in deze sector rond te komen. Opboksen tegen megakasten en leveren aan supermarkten is onmogelijk’’. Maar de passie voor de producten en het beroep geeft hem de juiste drive. ‘’Ik ben blij met initiatieven zoals Het Verkantoor, daar een eerlijke prijs betaald wordt. Als mensen bovendien genieten van mijn producten dan maakt mij dat enorm trots, en maakt het veel goed’’.