Regio Brabant – Blauwe bessen

In Nuenen, vlak naast Eindhoven, is het familiebedrijf van Christian en Anja van Grotel gevestigd. Bij onze aankomst is het een drukte van jewelste. Tientallen fietsers zetten de fiets achter de boerderij om vervolgens met een emmer naar de velden te lopen en daar de bessen zelf te gaan plukken. ‘’Het zelfplukken vinden de mensen geweldig. Het is niet alleen goedkoper, maar opa’s en oma’s nemen bijvoorbeeld de kleinkinderen mee die het een hele leuke ervaring vinden. Op drukke dagen lopen wel 100 mensen door speciaal afgezette velden’’. Verteld Christian ons vol trots.

Blauwe bessen van Christian en Anja van Grotel

Christian is nu 40 jaar bezig met de teelt van blauwe bessen en zijn teelt telt ondertussen al meer dan 10 verschillende soorten. ‘’40 jaar geleden was het echt pionierswerk. De blauwe bessen waren toen nog onbekend in Nederland en, onder ander via ons bedrijf, zijn ze vanuit Amerika hier terecht gekomen’’.

Samen met zijn vrouw Anja runt Christian het bedrijf. ‘’Anja doet al het administratief werk en maakt de planningen van de medewerkers. Tevens regelt ze alles met betrekking tot onze eigen winkel hier achterom. Er gaat maandelijks een deel van onze eigen teelt naar mensen die op ambachtelijke wijze wijn, ijs, taart, sappen, likeur, jam, bier etc. van de bessen maken. Deze producten verkopen we vervolgens weer in onze eigen winkel’’.

Op de vraag wat er nu speciaal is aan de teelt van blauwe bessen heeft Christian snel een antwoord gevonden: ‘’De teelt is een lust voor het oog. In het voorjaar zie je de prachtige bloesem, gevolgd door een blauwe gloed in de zomer en een rode gloed in het najaar. Het is prachtig om dan tussen de velden te lopen. Daarnaast ben je afhankelijk van de natuur, waardoor het ieder jaar spannend is hoe de teelt gaat verlopen, geen jaar is hetzelfde’’.