Regio Brabant – Aardbeien

In 1994 nam Huub het bedrijf van vader Hay van Enckevort over, die al sinds de tweede wereldoorlog aardbeien teelde op de boerderij in Kronenberg. Ondertussen klopt ook Rob, de zoon van Huub, op de deur. Hij studeert aan de Hogere Agrarische Hogeschool en houdt ook van het vak. Van Enckevort: een écht familiebedrijf met oog voor alleen de hoogste kwaliteit.

Aardbeien van Huub en Maria Van Enckevort

Sinds dit jaar telen Huub en vrouw Maria nog maar één bepaalde soort aardbei, de capri-aardbei. De uit Italië afkomstige aardbei heeft een langere oogstperiode en valt in de smaak in Nederland. ‘’De reacties zijn zeer positief’’ verteld Huub ons.

Net zoals veel andere regionale telers kiezen Huub en Maria voor de kleinschaligheid. ‘’Als je de producten naar de veiling brengt gaan ze met de bulk mee, dat willen we niet. Nu zoeken we zelf naar mogelijkheden om onze aardbei te vermarkten. De producten komen nu voornamelijk bij de horeca en speciaalzaken terecht. Mensen in de buurt kunnen de aardbeien echter ook kopen bij onze aardbei-automaat, die hier aan de straat staat’’.

Het geheim achter de teelt van de lekkere aardbeien is ook voor Huub lastig te omschrijven. ‘’We doen blijkbaar toch iets goed, we telen rustig en daarnaast hebben we een goed team die met het juiste gevoel de producten behandelen. De kern van het team is al jarenlang bij ons bedrijf betrokken. We vinden die duurzame relaties erg belangrijk, net als goede werkomstandigheden. Korte lijnen, eerlijk, prettig werken. Daar streven we naar in ons bedrijf’’ aldus Huub. Ongetwijfeld zal de jarenlange ervaring die in de familie van generatie op generatie doorgegeven wordt ook een belangrijke rol spelen bij het tot stand komen van deze heerlijke aardbeien.