Kiwi – zoveel meer dan garnering

Op een ijsje of in de fruitsalade, zo kent de horeca veelal de Zespri kiwi maar de vrucht met een lekkere zoete smaak beschikt over zoveel kwaliteiten. In dit dossier alle informatie over de kiwi’s van Zespri, marktleider in het telen van de Green en Gold kiwi. Informatie over de voedingsaspecten, de groei en een drietal recepten ter inspiratie.

Tijdens de special kiwi-weken van Freshweb.nl deze zomer krijgt u de gelegenheid om voordelig kennis te maken met de kiwi en naar hartelust te experimenteren met deze Nieuw-Zeelandse vitamine C-bom. U maakt zelf kans op een 20 cm koksmes van Global. Houd onze nieuwsbrief in de gaten.

Voorbeeldrecepten met Zespri kiwi

Een cocktail van gember, kiwi en een scheutje wodka.

Een smoothie van kiwi, de zomer in een glas.

Tacos met Zespri Gold kiwi, fris en pittig tegelijk

Voedingsaspecten van de kiwi

Vitamine C-bom

Zespri Green en Gold bevatten bijna twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel en drie keer zoveel als een citroen.

Bondgenoot voor de spijsvertering

Hoe gezonder je spijsvertering, hoe beter de afvoer van afvalstoffen en hoe vlotter de stoelgang. Het geheim: evenwichtig eten, voldoende water drinken en regelmatig bewegen. Kiwi’s passen perfect in dit plaatje. Zespri Green heeft zijn talrijke vezels als extra troef. Kiwi’s zijn ook het enige fruit waar actinidine in zit. Dit enzym helpt om eiwitten van bijvoorbeeld vlees en zuivel te verteren.

Weinig calorieën

Goed nieuws voor je lijn: een Zespri kiwi Green brengt maar 72 kcal per 100 gram mee, een Zespri Gold slechts 54,9.

Boordevol antioxidanten

Zowel de Gold als Green kiwi’s zijn rijk aan vitamine C. De Zespri Gold is ook een goede bron van vitamine E, nog zo’n krachtige antioxidant die je lichaam helpt beschermen tegen oxidatiefenomenen veroorzaakt door vrije radicalen.

Lage glycemische index

De glycemische index van een Zespri kiwi Green is 39, die van een Gold 48. Dat wil zeggen dat de koolhydraten niet zo snel worden opgenomen door het lichaam. Het hongergevoel neemt af en het risico op diabetes en hartaandoeningen vermindert.

Bron van foliumzuur

Zespri Gold bevat de B-vitamine foliumzuur. Een aanrader als aanvulling op het foliumzuur dat je dokter voorschrijft als je zwanger bent of een kinderwens hebt.

Superlekker

Met een pittig frisse Zespri Green of een exotisch zoete Zespri Gold heb je het heerlijkste fruit onder de zon in handen. Vers geplukt en bewaakt door een streng controlesysteem.

Het groeiproces

Kiwi’s groeien aan de takken van kiwistruiken, die vergelijkbaar zijn met druivenranken. Maar dat doen ze enkel bij ideale omstandigheden: vruchtbare, vochtige en lichtjes zure grond, een zonnig klimaat en niet te veel wind. Een kiwiboomgaard aanleggen, doe je dus niet overal. Er is kennis en ervaring nodig en de omstandigheden moeten gunstig zijn.

De kiwi’s van Zespri groeien in zorgvuldig geselecteerde boomgaarden. De telers planten de jonge struiken in rijen, die 5 à 6 meter van elkaar staan. Direct resultaat van hun werk is er niet: er is tot 5 jaar intensieve verzorging nodig voor de kiwiplanten voldoende vruchten dragen voor verkoop.

De teeltcyclus van de kiwi

Winter

Vlak na de oogst snoeit de kiwiboer de ranken. De ranken beginnen weer te groeien.

Lente

De eerste knoppen komen tevoorschijn. De knoppen bloeien open. Net zoals bij veel soorten fruit, zorgen honingbijen voor de bestuiving. De bloemen worden kleine besjes.

Zomer

De vrucht groeit en bloeit. De teler moet zelfs snoeien om te zorgen dat alle kiwifruit voldoende ruimte heeft.

Herfst

Wanneer de kiwi’s goed rijp en van goede kwaliteit zijn, kunnen ze geplukt worden. Per plantage zijn honderden kiwiplukkers tegelijk aan het werk. De geplukte kiwi’s gaan naar het pakhuis, waar ze bewaard worden voor transport en export. En dan komen ze naar Freshweb.nl!

Zespri kiwi bestellen of meer informatie?

De Zespri kiwi is te bestellen via onze bestelomgeving.
Meer uitgebreide informatie over kiwi’s is te vinden op de website van Zespri, www.zespri.eu.