Gele meloen

Wat is een gele meloen?
De gele meloen, ook wel honingmeloen genoemd, is zeer fris en zoet van smaak. Eveneens smelt het groen tot lichtgele vruchtvlees van een goed gerijpte honingmeloen daadwerkelijk op de tong. In de winkel is de gele honingmeloen al snel herkenbaar door zijn lichtgroene tot gele kleur en vorm van een rugbybal. Andere meloensoorten zullen wellicht eerder geroken worden, aangezien de honingmeloen vaak een iets zwakkere geur heeft, dan andere meloensoorten. Dit doet echter niet te min aan de smaak, die vol en fris is. Er zijn meerdere namen te kopppelen aan de honing meloen, zo komen de namen; gele meloen en honeydew meloen ook regelmatig voor. Hierbij is de laatst genoemde naam ‘’honeydew meloen’’ ontleend vanuit de Engelse benaming van deze vrucht. Een enkele keer wordt de Spaanse naam ‘’piel de sapo’’ ook gebruikt.

Geschiedenis
De gele meloen is al duizenden jaren bekend in Iran en India en Egypte. De Grieken en Romeinen kenden de meloen al. In de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië. Hendrik IV was dol op meloenen. Onder Lodewijk XIV kweekte la Quintinie, de landbouwkundige van dienst, meloenen in de koninklijke groentetuin en bracht hij tal van verbeteringen aan. Honeydew is een Amerikaanse naam voor de Franse variëteit “White Antibes”, die jarenlang in Zuid-Frankrijk en Algerije werd geteeld voor de export.

Wist je dat?

Kweken

Honingmeloen kweken is een hele kunst. Dit valt onder andere te wijten aan de oorspronkelijke afkomst van de vrucht. De tropen en subtropen van onder andere Azië en Afrika, behoren tot de inheemse omgeving. In Nederland is het telen van de honingmeloen dan ook beperkt tot het telen onder glas of onder folie. Bij het kweken dient dus rekening gehouden te worden met de temperatuur in de kas. Het teeltproces, bij de juiste omstandigheden, duurt ongeveer 5 á 6 maanden.

Bij het kweken van honing meloen, worden meerdere stappen ondernomen gedurende het proces. Zo dienen de zaadjes in eerste instantie in kiempotjes geplaatst te worden. Dit kan met meerdere zaadjes tegelijk, denk er hierbij wel aan dat de plantjes later gescheiden moeten worden om in een afzonderlijke pot te plaatsen. Zorg ervoor, dat de pas gekiemde plantjes zo veel mogelijk licht krijgen. Binnenshuis is dit vaak moeilijk te realiseren.

Na ongeveer een maand zijn de plantjes groot genoeg om van elkaar te scheiden en over te planten naar één plantje per pot. Bij gefileerde planten is het belangrijk ze relatief diep in de pot te steken, hierbij moeten wel de kiemblaadjes nog boven de grond uitsteken.

Na twee maanden kunnen de planten worden uitgeplant. Hierna volgt er een periode van snoeien en onderhoud. Het opbinden van de plant met een losse lus is hierbij ook aan te raden.

Om er zeker van te zijn, dat de plant goed bestoven is, kan er handmatig bestuift worden. Handmatig bestuiven houdt in, dat er bijvoorbeeld met een kwastje over de stuifmeel korrel wordt gewreven en vervolgens met de zelfde kwast over een stamper.

Uiteindelijk kunnen na ongeveer 5,5 maanden de eerste honingmeloenen worden geoogst. Na het oogsten, blijven de meloenen zo’n 4 weken goed.

Familie

Wat veel mensen niet weten, is dat meloenen familie zijn van de komkommers. Dit maakt het dus geen fruitsoort, maar een groente! Tevens kunnen meloenen makkelijk gekruist worden, dit heeft het voor boeren gemakkelijk gemaakt om vele verschillende soorten te verbouwen. Momenteel staat de teller van aantal verschillende meloensoorten al op meer dan 70!

Serveertips

Het schoonmaken en snijden van een honingmeloen kan op vele verschillende manieren. Door de ovale vorm en grote diameter van de vrucht, kan het snijden van een honingmeloen als lastig worden ervaren.

Vaak is het handig om de vrucht in eerste instantie van boven naar beneden door te snijden. Zo ontstaan er twee helften met zaden in het midden in de vorm van een grote ovaal. Op deze manier kunnen de zaden gemakkelijk verwijderd worden met een lepel.

Snijd de twee helften vervolgens weer door de helft, zodat er 4 stukken honingmeloen ontstaan. Herhaal dit proces nogmaals, zodat er 8 stukken over blijven.

Om het vruchtvlees te scheiden van de schil kan vervolgens met het mes tussen de schil en het vruchtvlees gesneden worden. Vaak wordt deze stap overgeslagen en het vruchtvlees rechtstreeks van de schil af gegeten.

Hierna kan het schijfje in 5 á 6 stukken gesneden worden om hapklare stukjes te vormen.

Hoe kan je meloenen het beste bewaren?
Op school is de beste plek een koel en donkere plaats maar niet de koelkast. Ze blijven het stabielst bij een tempratuur van 12 graden. Je kan met de rijpheid spelen;

Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur

Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)

Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

Wat doet de gele meloen met je gezondheid?

Bloeddruk verlagend

In een honingmeloen is meer dan twee keer zoveel kalium te vinden, als een gemiddeld stuk fruit. Samen met de banaan, steken deze twee vruchten sterk boven de rest uit als het gaat om het kaliumgehalte. Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect. Voor mensen met een hoge bloeddruk, is deze vrucht dus ideaal om van te genieten. Risico’s op een beroerte worden ook verlaagd door een hogere inname van kalium, dit risico wordt nog meer verlaagd bij het verminderen van de zoutinname.

Vitamine C

Naast dat deze vrucht boordevol kalium zit, is het ook een goede bron van vele vitamines. Vitamine C is slechts één van deze vitaminen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen in het menselijk lichaam. Collageen is op haar beurt weer het hoofdbestanddeel van de huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Een stukje honingmeloen zorgt er dus voor, dat de huid in een topconditie blijft. Vitamine C versterkt daarnaast ook het immuunsysteem en helpt bij het verweren van bacteriën en ziektes.

Gezonde huid

Ook het koper in honingmeloen helpt in het verzorgen van een gezonde huid. Het helpt namelijk bij het aanmaken van nieuwe huidcellen. Op deze manier is koper onmisbaar bij het herstellen van beschadigde huid, spieren of andere bindweefsels.

Verbeterd zicht

Het is algemeen bekend, dat het eten van wortels goed is voor de gezondheid van het menselijk oog. Veel minder bekend zijn de positieve effecten van honingmeloen op het menselijk zicht. De vrucht bevat namelijk luteïne en zeaxanthine, deze twee stoffen hebben door hun structuur de mogelijkheid om blauw licht te filteren. Uit een onderzoek van de afdeling Oogheelkunde op de Universiteit Maastricht, blijkt dat blauw licht schadelijk is voor het netvlies. Door het ontstekingsremmende bijeffect van de stoffen luteïne en zeaxanthine wordt het netvlies nog eens extra beschermd.

Botten

Daarnaast is honingmeloen rijk aan calcium. Calcium onderhoudt en verbetert de conditie van de botten. De stof helpt dus tegen botontkalking op latere leeftijd. Het speelt ook een rol in de werking van spieren en zenuwen, het transport van andere mineralen en de bloedstolling in het lichaam. Bij de tandarts wordt daarnaast ook vaak gezegd, dat melk drinken goed is voor het gebit. Dit komt omdat melk veel calcium bevat. In verhouding met andere stukken fruit, bevat honingmeloen een relatief hoge hoeveelheid calcium.

Afvallen

Bij het afvallen is honingmeloen de perfecte gezonde snack om tussendoor te eten. Dit valt onder andere te wijten aan de lage hoeveelheid calorieën. Ook zit er in de meloen een aanzienlijke hoeveelheid vezels, die het verteringssysteem van voedsel verbeterd.
Ook na een intensieve workout kan het kalium er voor zorgen, dat spieren op een natuurlijke wijze weer tot rust komen. Een ander effect van kalium, is dat het zenuwprikkels uitstekend kan geleiden en samentrekkingen van spieren veroorzaakt. Spieren herstellen zich hierdoor sneller. Dit kan ertoe leiden dat men minder lang spierpijn ervaart, of deze minder hevig is.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)36
Vet0,1 g
Waarvan verzadigd0,0 g
Waavan onverzadigd0,1 g
Natrium18 mg
Kalium228 mg
Koolhydraten9,1 g
Waarvan voedingsvezels0,8 g
Waarvan suikers8,1 g
Vitamine A60 µg
Calcium6,0 mg
Vitamine D0,0 ug
Vitamine B120,00 ug
IJzer0,2 mg
Vitamine B60,1 mg
Magnesium10,0 mg