De cherimoya (Annona cherimola)

De cherimoya – ook wel Jamaica-appel genoemd – is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig en er zitten veel oneetbare zwarte pitten in. De smaak van cherimoya doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom. Heerlijk dus!

OORSPRONG
Hoewel cherimoya’s lekker smaken en zeer gezond zijn, is hun areaal sinds midden jaren ’90 continue afgenomen. Dit onder meer omdat het rendement voor de telers steeds kleiner geworden is door hoge productiekosten en lage opbrengsten. De cherimoya is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.

De verzamelvruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerping en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. De vrucht bevat maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.

RIJPHEID
Een cherimoya is rijp als het vruchtvlees licht in te drukken is en als de schil van groen naar zwart begint te kleuren.
Daarna is het belangrijk ze meteen te eten. Ze bederven snel als ze rijp zijn.
Deze vrucht mag niet onder de 12 °C bewaard worden. Het rijpingsproces stopt hierdoor namelijk. Bewaar nog net niet rijpe vruchten 2-3 dagen na op de fruitschaal.

BEWERKEN

  • pureren en mengen met yoghurt of ijs tot shakes
  • in stukjes door vruchtensalades
  • stukje vruchtvlees omwikkelen met rauwe ham, als borrelhapje

Snijd de vrucht in de lengte doormidden en verwijder de zwarte pitten. Dit gaat gemakkelijk, want ze zitten los. Vervolgens kan je het vruchtvlees lossnijden of uitlepelen.

INGREDIËNTEN:

  • 1 cherimoya
  • 1/8 l slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/8 l custardvla
  • citroenrasp
  • sap van 1/2 citroen


BEREIDINGSWIJZE

Cherimoya halveren en het vruchtvlees met een lepel uit de schil scheppen. Het vruchtvlees door een zeef wrijven en vermengen met het citroensap. In een kom de slagroom stijf slaan met de suiker. Custardvla en cherimoya-moes voorzichtig door de room mengen. De creme overdoen in 2 schaaltjes of coupes en garneren met iets citroenrasp.