Het is weer tijd voor Daslook (Bärlauch)

Soms heb je van die producten waarvan je je afvraagt wat is het en wat doe je er mee, Daslook is z`n product, sommigen zeggen het is een bladgroente maar eigenlijk is het gewoon een kruidensoort. Daslook is een van de eerste lentegewassen. In Nederland nog vrij onbekend maar bij onze oosterburen is het zeer populair (Bärlauch) en is het inmiddels herontdekt door top koks. De Latijnse naam van Daslook is Allium ursinum. Allium betekent gewoon “look” of “ui”, en is de naam een groep planten die al sinds de verre oudheid bekend staan om hun culinaire kwaliteiten. De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. De naam daslook kan ook afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.

Daslook is een plant uit de lookfamilie, dus een nichtje van bieslook, ui, prei en knoflook. En dat ruik je. De lucht lijkt sterk op die van knoflook. Daslook groeit in het wild. Het is een vrij zeldzame soort in Nederland en is wettelijk beschermd, In het bosrijke Duitsland kom je daslook vaker tegen. Voor eigen gebruik mag je het kruid daar zelfs plukken. In het voorjaar trekken de liefhebbers er op uit om de eetbare daslookbladeren in het bos te plukken.

Daslook heeft zuiver witte bloemen en zes witte bloemdekbladen die in losse bolvormige schermen gegroepeerd zijn. De langwerpige ovale bladeren zijn donkergroen en parallel nervig en lijken nog het meest op het blad van een lelietje-van-dalen. Daslook bloeit van april tot juni en soms zelfs tot juli. Het is een bolgewas en alle bladeren en bloemstengels zie je dus ook uit 1 punt in de grond naar boven komen. De plant kan 30 tot 40 cm hoog worden.

Daslook komt voor in heel Europa (met uitzondering van het Middellandse Zeegebied). Noordelijk tot in Midden-Noorwegen en het Baltische gebied. In oostelijk richting, van de Kaukasus, Siberië tot Kamtsjatka. En op verspreide plaatsen in Zuid-Europa. Daslook groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond.
In Nederland komt daslook in weelderige hoeveelheden voor in het Mergelland van Zuid-Limburg waar het de bodem van bossen wit kan kleuren in het voorjaar. Daslook komt ook voor langs de duinen. Hier is daslook in de vorige eeuw aangeplant en heeft zich verwilderd. Daslook groeit ook als stinseplant* in het rivierengebied, in Utrecht en in het noorden van het land

De plant werd reeds in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydeboeck. Sinds eeuwen is het daslook geen onbekende in de geneeskunde. De plant werd aangewend bij darminfectie, als anti wormmiddel en vooral bij verkalking der bloedvaten. In de volksgeneeskunde werd hij als een soort panacee** beschouwd. Een oud gezegde luidt: “Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar dokter vrij.”

Daslook wordt ook wel ‘wilde knoflook’ genoemd en vers gesneden zijn de blaadjes mits de plant nog niet gebloeid heeft in de ogen van vele lekkerbekken een ware delicatesse. De fijngehakte rauwe bladeren kunnen worden gebruikt in salades en in soepen. De smaak van daslook ligt tussen milde bieslook en sterke knoflook, maar is subtieler.

In Duitsland geniet daslook een grote populariteit en wordt verwerkt bijvoorbeeld tot pesto en marinades en in brood (‘Bärlauchbrot’) en kaas. Ook kan ze gebruikt worden als onderdeel van tapas en in bonengerechten. In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd. Hier worden maaltijden aangeboden waarin daslook is verwerkt. De honing van de daslookbloemen wordt in Hongarije als specialiteit verkocht.

Leuk weetje: hoewel daslook smaakt zoals knoflook, hou je er geen slechte adem aan over.

* Stinsenplant is een in Nederland gangbare benaming voor een groep planten die in een regio alleen voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke, en hun natuurlijke verspreidingsgebied veelal elders hebben.

** Een panacee is een mythisch geneesmiddel dat overal voor zou helpen.