Citroen – Een vrucht met veel mogelijkheden

Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo’n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal inmiddels sterk gegroeid. Citroenen komen van oorsprong uit de moessongebieden in zuidoost Azië waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt. Maar ook het gebied rond de Middellandse Zee heeft een perfect klimaat voor citrusvruchten.

Een citroen heeft veel meer in zijn mars dan je misschien wel denkt. In plaats van deze krachtige citrusvrucht enkel te gebruiken in eten of een kop thee of op de rand van je cocktailglas, kan je er nog zoveel meer mee doen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden wat je met een citroen kan doen.

Katerwater
Zwaar nachtje gehad? Drink dan een kop warm water of thee met citroensap. Dit zorgt voor hydratatie  en herstel de pH-levels van het lichaam.

Heldere vingernagels
Zien je nagels er maar dof uit? Pers dan een citroen in een kommetje, reinig je nagels eerst goed en drenk ze vervolgens in het sap gedurende een tweetal minuten.

Conserveermiddel
Gesneden fruit en groenten als appels, peren, avocado’s en aardappelen kan je beschermen van het bruin worden door er gewoon wat citroensap op te sprenkelen.

Spoeddeodorant
Zweterig geurtje, maar nergens een deo te bespeuren?  Snij een citroen in twee en wrijf ermee onder je oksels. Het citroenzuur zal onmiddellijk de geurveroorzakende bacteriën aanpakken.

Luchtverfrisser
Bestrijd ook de geur van look, vis en andere geuren met citroen. Gebruik citroensap om slechte geuren te bestrijden. Dit helpt ook als je het toevoegt aan het kookwater van sterk geurend voedsel.

Anti-insect
Heel wat insecten zijn zeer gevoelig voor geuren. Pers citroensap op vensterbanken, deurdrempels, plinten en kleine gleufjes waarlangs insecten je huis kunnen binnensluipen.

Huidverlichting
Last van sproetjes of bruine ouderdomsvlekjes? Maak er dan een dagelijks gebruik van om watjes te drenken in citroensap en te doppen op de zones met vlekjes of sproetjes.

Ruitenwasser
Geef kalk en andere rommel op je ramen geen kans. Voor het zware werk kan je de spons best in puur citroensap drenken. Anders zijn enkele eetlepels toevoegen aan water in een spuitfles voldoende.

Vlekkenkampioen
Vlekken in duurzame materialen kan je aanpakken door citroensap te vermengen met zout en goed te wrijven.

Keelpijn
Gorgelen met een theelepel citroensap opgelost in een bodempje warm water. Dit zal gezwollen weefsel helpen krimpen en bacteriën doden.

Metabolismebooster
Elke ochtend een glaasje lauw water met een halve citroen ontvet je maag en maakt je metabolisme wakker. Bovendien kan je het ook gewoon toevoegen aan je fles water want het smaakt verfrissend.

Antiplakrijst
Met slechts een paar druppeltjes citroensap in je pot met sudderende losse rijst, kan je vermijden dat er een laag blijft kleven. Het zal je opruimwerk aanzienlijk vergemakkelijken.

Witter dan wit
Niet alleen bij vlekken kan je citroensap gebruiken, het werkt namelijk ook als natuurlijk alternatief voor het bleken van was. Een kwartje van een kopje citroensap toevoegen aan je wasmachine is al genoeg.

Gezichtsverzorging
Door zout en citroen te mengen kan je een natuurlijk middeltje creëren om dode huidcellen te verwijderen (exfoliatie).

Jeuk
Ook wanneer je last hebt van vreselijke jeuk kan citroensap een wondermiddeltje zijn. Het aanbrengen van puur citroensap zal de jeuk verzachten en helpen vermijden dat alles verder uitzaait.