Asperges

Asperges, het witte goud. De liefhebber kijkt vooral in de eerste, koude maanden van het jaar halsreikend uit naar de komst van de meimaand; het aspergeseizoen gaat van start. Vooral de asperge van Limburgse bodem is erg populair onder de kenner. Wat weten we allemaal over deze heerlijke groente?

Historie van de asperges

asperge-vrijstaandDe asperge, ook wel de asparagus officinalis genoemd, is verkrijgbaar in maar liefst 150 soorten. Deze prachtig klinkende toevoeging ‘officinalis’ staat voor de geneeskrachtige werking van de stengel. Dat de groente nog meer fantastische bijwerkingen zou hebben, blijkt uit diverse geschiedkundige vondsten. Zo vond men in de pyramide van Sakara (Egypte) afbeeldingen van asperges als offergaven en zou Julius Caesar door het eten van de asperge een exra liefdesstimulans voor Cleopatra krijgen. Ondanks de ogenschijnlijk lustopwekkende kenmerken van de asperge, werd de asperge pas in de Middeleeuwen in Nederland geïntroduceerd. De grootste teelt vond in de achttiende eeuw nog plaats in de omgeving Groningen, maar daalde in de daaropvolgende eeuw als snel naar Brabant, waar de zandgronden een goede bodem vormden voor de groei. Het huidige aspergecentrum van ons land bevindt zich sinds de Tweede Wereldoorlog in het Zuidoosten, waar distributie naar het Ruhrgebied in Duitsland gemakkelijk is.

Verkrijgbaarheid van asperges

Kasasperges zijn weliswaar het hele jaar te krijgen, maar de echte verse asperges van het land zijn slechts een beperkte periode in het jaar beschikbaar. Verse asperges hebben nog een mooie glans over zich. April-mei zijn de maanden waarin het seizoen van start gaat en traditiegetrouw eindigt dit seizoen met Sint Jan op 24 juni.

Voedingswaarden en soorten asperges

De asperge is bij uitstek dé groente om slank mee te blijven; vrijwel geen enkele andere groente heeft zoveel vitamines en voedingsstoffen en zo weinig calorieën. Check de voedingswaardetabel hier.

De asperge wordt op basis van kleur ingedeeld in vier groepen;
–       de witte asperge
–       de violette asperge, waarvan de kop roze tot violet is en de stengel wit
–       de violette-groene asperge heeft juist een violetten kop met een groene stengel
–       de groene asperge, welke grotendeels groen is.

Verder zijn er diverse kwaliteitssoorten beschikbaar, waarvan dubbel A kwaliteit staat voor de allerbeste kwaliteit die je kunt wensen. Met een stengel van gemiddeld 20-28 mm dik en een lengte van 19-22 cm, de gesloten kop, een lelieblanke kleur en lichtglanzende schil is deze heerlijke asperge de rolls royce onder zijn soort.

Bereidingswijze en combinaties

gerecht2De asperge is eenvoudig te bereiden; met de hulp van een dunne aspergeschiller blijft er zo veel mogelijk van de stengel over en er hoeft ook hooguit 1,5 cm van de onderkant te worden afgesneden. Vroeger werd er gezegd dat de asperge rechtop gekookt moest worden. Dit had te maken met het feit dat de kopjes vroeger een stuk losser zaten en sneller gaar waren. Tegenwoordig is het voldoende om de asperges vier minuten in kokend water te laten koken, waarna ze 15 minuten na worden gegaard.

Het is traditie om de asperge in ham gewikkeld met een typerend aspergesausje en gekookte eieren te serveren. Toch kan er ook worden gedacht over wokken, bakken, stomen of frituren. Dat geeft weer een geheel andere smaakbeleving! Voor meer recepten klik hier.

Weetjes

  • Er zijn vrouwelijke en mannelijke asperges. De mannelijke asperges hebben echter een hogere productie en krijgen dus in dit geval de voorkeur van de telers. (Bron)
  • “Je moet over het oplossen van een probleem niet langer doen, dan de tijd die nodig is om asperges te koken…”, aldus Keizer Augustus aan het begin van onze jaartelling. (Bron)
  • Asperges bevatten een stof die heel goed zijn voor de nierfuncties, waardoor deze groente erg goed is als vochtafdrijver. De zwavelhoudende sporten in de asperge zorgen echter bij de helft van de eters voor een indringende geur. Kan geen kwaad, maar het ruikt niet zo lekker!
  • De Limburgse asperges zijn zo lekker van smaak door het hoge kalkgehalte van de zandgronden. (Bron)

Nog niet genoeg over gelezen over Asperges?

Kijk op aspergecentrum voor meer films, inspiratie en recepten.