Snackkomkommer
Wat is een snackkomkommer?
De snackkomkommer is het kleinste broertje van de welbekende komkommer. Door zijn kleine formaat is deze komkommer uitermate geschikt als gezonde snack tussendoor, vandaar ook zijn naam. Komkommers bevatten veel vocht.
Vocht uit eten en drinken is belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren, en een komkommer bevat ook veel voedingsvezels.
De snackkomkommer is een kleine, langwerpige, vlezige vrucht met een knapperige, groene schil. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern, waarin zich eetbare pitjes bevinden.
Geschiedenis
De komkommer heeft een lange geschiedenis, oorspronkelijk is de komkommer afkomstig van India, vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Zo’n 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Via de Romeinen kwam de komkommer in Frankrijk terecht, het duurde nog tot de 17de eeuw voordat de komkommer in Nederland werd verbouwd.
Pas einde 20e eeuw werd de snackkomkommer ontwikkeld en steeds meer bekend.
Wist je dat?
Wist je dat komkommers groeien aan een klimplant met grotere bladeren? In Nederland gebeurt dat in kassen, waar de ideale groeiomstandigheden worden gecreëerd. Aan één stengel van de komkommerplant kunnen wel tientallen komkommers groeien.
Wist je dat de meeste mensen hun komkommers, net als vele andere groente, in de koelkast bewaren? Komkommers kun je echter het beste buiten de koelkast op een koel plek bewaren, dan zijn ze langer houdbaar. In de koelkast worden ze snel slap.
Wist je dat er veel meer soorten komkommers zijn? Zo heb je bijvoorbeeld ook de bolkomkommer.
Augurken zijn komkommers die vroeg geplukt worden en daarna bewaard worden in azijn en/of pekel.
Wist je dat als je een komkommer opeet meer kcal verbrand dan dat je op eet.
Hoe kan je (snack)komkommers het beste bewaren?
Op school kun je snackkomkommers beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed maar als ze warmer dan 15 graden worden gaan ze snel verkleuren en verslappen.
Wat doet komkommer met je gezondheid?
Al het water in de komkommer zorgt ervoor dat alle slechte stoffen in je lichaam sneller verdwijnen.
In een komkommer zitten bijna alle soorten vitamines die je op een dag nodig hebt. Er zit vitamine A, B en C in, wat het immuunsysteem een handje helpt en je energie geeft. Laat de schil er wel omheen, daar zitten de meeste vitamines in!
Komkommers werken als geneesmiddel bij diabetes, een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk. De groente bevat een hormoon die effect heeft op het aanmaken van insuline, iets waar het lichaam van een suikerpatiënt veel moeite mee heeft. Ook zitten er stofjes in de komkommer die een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk in toom houden.
Voedingswaarden – Gegevens per 100 g
Energie (kcal) | 14 |
Water | 95,1 g |
Eiwit | 0,6 g |
Koolhydraten | 2,2 g |
Suikers | 1,8 g |
Vet | 0,2 g |
Vezels | 0,9 g |
Natrium | 8 mg |
Kalium | 140 mg |
Calcium | 15 mg |
Fosfor | 20 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Magnesium | 10 mg |
Koper | 0,09 mg |
Zink | 0,15 mg |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B11 | 5 µg |
Vitamine B12 | 0,0 µg |
Vitamine C | 8,0 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |