Radijs

Wat is een radijs?
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak. Er bestaan een aantal verschillende soorten radijzen. Sommige zijn rood, wit, halflang en lang.

Radijzen worden meestal rauw gegeten. Ze zijn dan lekker met een beetje zout of in een dipsausje. Op brood is een geraspt radijsje ook heel lekker met een beetje boter en zeezout. Gecombineerd met komkommer is een radijs erg lekker als snack. Ook worden ze vaak door een salade verwerkt. Radijsjes kunnen gekookt of geroerbakt worden.

Niet alleen zijn ze lekker om te eten, ook kunnen er bloemetjes van worden gemaakt ter decoratie.

Geschiedenis
Al ruim 3000 jaar geleden waren de Chinezen al bekend met de radijs, de Romeinen waren ook weg van de radijs en de Japanners gebruiken de radijs als garnering. Om te weten waar de radijs vandaan komt, moeten we ver terug in de tijd gaan. Bij Egyptische tempelbouwers en de Grieken was de radijs zelfs zo geliefd, dat er in de tempels zelfs gouden beeldjes van de radijs zijn gevonden. Pas in de 16e eeuw kwam de radijs in Noord-Europa terecht.

Wist je dat?

Smaak

Als je de buitenkant van de radijs eraf haalt wordt de smaak iets minder scherp.

Knapperig

Leg slap geworden radijsjes een uurtje in koud water en ze worden weer knapperig.

Smaakpapillen

Het eten van een radijs maakt de smaakpapillen schoon.

Frisse adem

Door het eten van een radijs krijg je een frisse adem.

Gezond

Het blad van de radijs bevat meer vitamine C, proteïnes en calcium dan de knol.

Je radijzen nog lekkerder maken

Heerlijk, frisse zoetzure radijsjes voor op de salade of als snack.

Benodigdheden:

  • 2 bosjes radijs
  • 2 deciliter appelazijn
  • 1 deciliter water
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 100 gram suiker

Bereidingswijze:

  1. Kook alle ingrediënten, behalve de radijs, in een pannetje totdat de suiker is opgelost.
  2. Laat na het koken het mengsel 5 minuten afkoelen.
  3. Snijdt ondertussen de radijs in plakjes of in partjes en doe deze in een weckpot of een afdekbare bak.
  4. Na 5 minuten giet je het gekookte mengsel op de radijs.
  5. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de deksel sluit en zet daarna in de koelkast.

De volgende dag heb je heerlijk, frisse zoetzure radijsjes voor op de salade of als snack.

Hoe kan je radijs het beste bewaren?
Op school kan je radijs het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De radijs blijft enkele dagen goed maar hoe warmer hij wordt hoe slapper en minder lekker.

Wat doet radijs met je gezondheid?

Ontsteking verminderend

Radijsjes kunnen ontstekingen verminderen. In de radijs zit een molecuul die uniek is, de indol-3-carbinol (13C). Deze moleculen remt ontstekingen in het bloed.

Betere huid

Radijsjes zorgen voor een betere huid. Dit geldt bijvoorbeeld bij acne en psoriasis.

Hart en bloedvaten

Ze zijn goed voor het hart en de bloedvaten.

Bescherming tegen kanker

Radijzen bieden bescherming tegen kanker. De glucosinolaten 12, 13 die de radijs bevat remmen de groei van kankercellen af.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)18
Vet0,2 g
Waarvan verzadigd0 g
Waavan meervoudig onverzadigd0 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0 mg
Natrium20 mg
Kalium20 mg
Koolhydraten2,5 g
Waarvan voedingsvezels1,2 g
Waarvan suikers2 g
Eiwitten1 g
Vitamine A0 mg
Calcium30 mg
Vitamine D0 mg
Vitamine B120 mg
IJzer0,8 mg
Vitamine B60,06 mg
Magnesium10 mg