Intense Tomaat

Intense Tomaat – Een nieuwe standaard

Een tomaat die niet lekt als je hem doorsnijdt en toch even vol van smaak is als een andere.

De Intense is een volle pruimtomaat met een hogere dichtheid, die het een handige tomaat maakt om in plakken te snijden, zonder daarbij vorm of vruchtsap te verliezen.

Meer dan tien jaar is zaadveredelaar Nunhems bezig geweest met het ontwikkelen van Intense; De tomaat die een geheel nieuwe categorie aan het bestaande tomatensegment toevoegt. Bij gewone tomaten verlies je de meeste smaak wanneer je de tomaat doorsnijdt en het sap er meteen uit loopt. Maar met de Intense tomaat is dat probleem verleden tijd. Van buiten hebben we te maken met een pruimtomaat, maar eenmaal doorgesneden lijkt het veel meer op een coeur de boeuf. Waar bij de pruimtomaat het zaad in een soort van natte gel lijkt te zweven, is dat hier niet het geval en loopt er geen druppel vocht uit de tomaat. Alle smaak en sappigheid blijven gevangen, zelfs na enkele uren.

Op het blote oog

Voor de leek is het verschil tussen een reguliere pruimtomaat en de Intense tomaat bijna niet te zien. Het enige uiterlijke verschil is dat het groene hartje meer naar buiten steekt, waardoor je al vanaf het kontje kunt beginnen met snijden. Bovendien zijn door de stevigheid veel dunnere plakjes te snijden. Inmiddels hebben vrijwel alle gespecialiseerde horecagroothandels in Nederland de Intense tomaat jaarrond in het assortiment opgenomen, die meestal te herkennen zijn aan een opvallende zwarte doos met de naam Food Service Tomatoes. We hebben het voornamelijk gehad over de voordelen in de toepassing, maar hoe zit het met de smaak? De Intense wordt regelmatig getest met behulp van het Wageningse smaakmodel ten opzichte van Prunus, dat het standaardras voor pruimtomaten is. Intense scoort gemiddeld 10 punten hoger wat smaak betreft.

In de kas

We gaan naar het Belgische Broechem om bij telers Leo en Marja Verdonck veel meer over deze bijzondere tomaat te weten te komen. De telers zijn ware tomatenspecialisten te noemen, die op twee verschillende locaties in totaal bijna elf hectares met kassen hebben staan. In 2007 worden als proef 125 planten met Intense tomaten aangeplant door de familie en daarmee zijn ze de pioniers voor de Benelux. De proef is meer dan geslaagd, want vier jaar later is één volledige locatie gereserveerd voor de Intense tomaat en zijn er in Nederland inmiddels ook twee telers volledig om. Marja: “Onder andere in Spanje, Zwitserland, Italië en met name Australië wordt de Intense eveneens gekweekt. Als je ziet hoe populair deze in Australië is, dat is ongelooflijk. Men eet er veel sandwiches en Intense is daar perfect geschikt voor. Al smeer je de broodjes uren van tevoren, er zal geen vocht uit de tomaten lopen.” Marja haalt nog veel meer voorbeelden aan, zoals plakjes tomaat op een pizza, die zelfs na het bakken in een gloeiendhete oven nog steeds hun vorm houden of salades die van tevoren kunnen worden gemengd, zonder dat het een natte boel wordt. “Van een gewone tomaat blijft op een gebakken pizza niet veel anders over dan een geraamte. Zelfs als je de Intense gebruikt voor soep, is het verschil duidelijk merkbaar. De soep heeft veel meer viscositeit.”

Leo en Marja nemen ons mee de kassen in om te laten zien met hoeveel liefde en passie zijn hun plantjes verzorgen. “De Intense tomaat vraagt om behoorlijk wat expertise, want het is geen tomaat die zich gemakkelijk laat kweken. Wij werken maximaal biologisch en dat gaat heel goed met deze tomaat. Doordat deze heel resistent is tegen ziekten hoef je van nature al veel minder bij te sturen, wat weer goed is voor de plant en het milieu. De bevruchting van de planten gebeurt door hommels die met hun lijfjes perfect ieder bloempje weten te vinden.” De tomaat is er een die goed past bij het klimaat in de Benelux en zonder bij te lichten uitstekend rijp wordt. Teler Leo: “Wat betreft temperatuur en vochtigheid in de kas is het bij tomaten net als bij mensen: je moet de persoonlijkheid leren kennen en je daar op aanpassen. Als je kwaliteitstomaten wilt kweken, vraagt dat om enorm veel handwerk. De hommels zorgen gelukkig voor het bestuiven, maar de rest van de werkzaamheden gaan allemaal handmatig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld peulvruchten slingert een tomatenplant niet, deze moet handmatig om een draad worden gewikkeld. Dan heb je nog het dieven en het snoeien van de bloemtrossen.”

Leo en zijn mensen snoeien zo dat er maximaal vijf à zes tomaatjes per tros groeien. “Op die manier steekt de plant zijn energie zoveel mogelijk in die paar tomaten, anders moet het verdeeld worden over veel meer tomaten. Daarom laten we de plant ook maar ongeveer 30 trossen per seizoen voortbrengen, daarna is deze in onze ogen uitgeput.” Marja vult haar echtgenoot aan. “Het is dan nog steeds een straffe dame die nog opbrengst heeft, maar wij willen uitsluitend tomaten van jonge meiden die barsten van de energie.” Ook het plukken gaat volledig handmatig en in plaats van de volledige tros ineens te plukken, oogst men enkel de tomaten die perfect rijp zijn. “Dat is veel meer werk, maar garandeert wel dat je uitsluitend de beste tomaten oogst. Er bestaan veel misverstanden over het plukken van rijpe tomaten, wij plukken ze als ze nog iets groen zijn. Ze rijpen namelijk nog wat door in de doos. Op het moment dat de doos tomaten bij de klant arriveert, hebben ze de perfecte rijpheid.”